MITEN WORDPRESSILLÄ RAKENNETAAN VERKKOKURSSISIVUSTO?


MITEN WORDPRESSILLÄ RAKENNETAAN VERKKOKURSSISIVUSTO?


Wordpress on maailman käytetyin verkkosivujen julkaisujärjestelmä. Noin kolmasosa kaikista maailmalla tehdyistä verkkosivuista tehdään nykyisin Wordpressillä.


"Mutta onko Wordpressillä mahdollista rakentaa verkkosivusto, jossa voisi myydä verkkokursseja?"


Tämä oli kysymys jota muutama vuosi sitten pohdiskelimme Eeliksen kanssa (Eelis Eskelinen on toinen Verkkokurssitehtaan perustajista).


Ajatus oli, että rakennetaan verkkosivusto joka sisältää sähköisen oppimisympäristön (LMS-lisäosa) ja verkkokaupan. Ja että verkkokauppa olisi liitetty maksupalveluun jossa suomalaisilla maksutavoilla voisi maksaa kurssin. Ostettuaan kurssin kaupasta pääsisi asiakas heti opiskelemaan kurssia. Ja ajatus oli vielä, että sivusto olisi kokonaan suomenkielinen.


Tähän tarpeeseen aloimme rakentamaan sivustoa.


Mikä Wordpress on ja miksi valitsimme sen?


Wordpress on alunperin kehitetty blogien julkaisujärjestelmäksi vuonna 2001.


”WordPress was born out of a desire for an elegant, well-architectured personal publishing system built on PHP and MySQL and licensed under the GPL.” (lähde: https://wordpress.org/support/article/history/)


Wordpressin alkuperäisenä ideana on ollut rakentaa meidän tavallisten ihmisten käyttöön työkalu jolla pystyy itse helposti julkaisemaan blogeja verkkoon muiden luettavaksi. Aikana ennen internettiä tämä ei ollut helposti mahdollista. Vain suosituilla lehdillä tai isojen kustantamoiden kirjoilla oli paljon lukijoita. Oli todella hankala päästä asemaan jossa sinulla on paljon lukijoita. Se oli vain harvojen ja valittujen etuoikeus.


Wordpress halusi alkaa muuttamaan tätä asiaa. Ensin he kehittivät julkaisujärjestelmän, tämän jälkeen alettiin tekemään entistä näyttävämpiä sivuja. Ihmisillä oli tarve alkaa myymään tuotteita ja palveluita verkossa. Syntyi verkkokauppa-alusta Woocommerce. Haluttiin alkaa opettamaan toisia verkossa. Syntyi sähköisiä oppimisympäristöjä.


Sitä mukaa kun käyttäjille tuli uusia tarpeita, kehitettiin uusia toiminnallisuuksia. Wordpressissä nämä toiminnallisuudet ovat lisäosia (plugins). 


Wordpress kuuluu jokaiselle


Wordpress noudattaa ns. avoimen lähdekoodin ideologiaa. Tämä antaa kaikille käyttäjille vapauden käyttää, opiskella, jakaa ja kehittää sitä vapaasti. Mitään lisenssimaksuja Wordpressille ei tarvitse maksaa.


Tämä ideologia on syy miksi Wordpress on kasvanut niin valtavan suureksi alle 20 vuodessa. Sillä on tuhansia kehittäjiä eri puolilla maailmaa. Kaikkien yhteisenä tahtona on rakentaa toimivia ratkaisuja verkkoon.


Kuka tahansa siis meistä saa rakentaa lisäosia kaikkien käytettäväksi. Juuri näiden lisäosien ansiosta Wordpress on niin hyvä kuin se on. 


Lisäosia on nykyisin tarjolla jo yli 55000 kappaletta. Tämän valtavan lisäosien tarjonnan avulla Wordpressillä on mahdollista rakentaa monipuolisia verkkosivustokokonaisuuksia. Ja tästä syystä me päädyimme ajatukseen kokeilla onnistuisimmeko rakentamaan toimivan verkkokurssisivuston Wordpressillä.
Miksi Wordpress on ilmainen?


Saatat ihmetellä miten on mahdollista, että Wordpress on ilmainen. 


Ensinnäkin Wordpress on luonut valtavan suuren käyttäjäyhteisön joka toimii suurena kauppapaikkana. Siellä kuka tahansa voi myydä palveluita muille. Tämä on synnyttänyt sekä palvelu- että koulutusliiketoimintaa.


Toiseksi, vain osa Wordpressin toiminnoista on tarjolla ilmaiseksi. Kehittäjät kehittävät jatkuvasti yhä parempia ja parempia lisäosia ja myyvät näitä käyttäjille. Esimerkiksi maailman käytetyimmän verkkokauppa-alustan Woocommercen saa ilmaiseksi mutta siihen on tarjolla paljon maksullisia lisäosia.


Miten Wordpressillä rakennetaan toimiva verkkokurssisivusto?


Perimmäinen kysymys ei kuulu voiko Wordpressillä rakentaa toimivan verkkokurssisivuston? Aivan varmasti voi. Toimivia verkkokurssisivustoja tehdään jatkuvasti Wordpressillä sekä Suomessa että maailmalla.


Täytyykö olla teknologiaguru saadakseen kokonaisuuden toimimaan?


Guru ei välttämättä tarvitse olla mutta ilman teknologian osaamista toimivan kokonaisuuden rakentaminen on todella vaikeaa. Mitä enemmän käytät lisäosia, sitä vaativammaksi homma menee.


Miten Wordpressillä sitten rakennetaan toimiva verkkokurssisivusto?


Me emme ole pelkästään rakentaneet toimivia verkkokurssisivustoja. Olemme lisäksi rakentaneet SaaS-palvelun Wordpressin avulla. Meillä on siis todiste siitä, että Wordpressillä voi rakentaa monipuolisia verkkoratkaisuja.


Tässä alla vaiheet jotka me olemme käyneet läpi rakentaessamme Verkkokurssikonetta.


1. Valitse palvelinpalveluntarjoaja


Wordpressistä on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. wordpress.com ja wordpress.org. Ensimmäinen sisältää palvelimen ja julkaisujärjestelmän mutta sillä ei voi tehdä monipuolisia sivustoja. 


Vain jälkimmäisen avulla voi rakentaa monipuolisen verkkosivustokokonaisuuden mutta se ei sisällä palvelinpalvelua. Eli valitse ensimmäiseksi palvelinpalveluntarjoaja jolle asennat Wordpressin.


Ennen valintaa, suosittelen että varmistat seuraavat tekijät palvelinpalveluntarjoajalta:


 • Palvelimen sijainti
 • Varmuuskopiointi
 • Tietoturva
 • Tila ja kaista
 • Hinta


Ja mikäli aiot rakentaa useampia verkkosivuja samalle palvelimelle niin varmista vielä seuraavat tekijät:


 • Multisite-mahdollisuus
 • Staging-ympäristö kehittäjille


En avaa tarkemmin näitä kahta seikkaa tässä kirjoituksessa. Nämä liittyvät kehittämiseen ja ylläpitoon ja ovat jo monimutkaisempia asioita. 


Vinkkinä voin sanoa, ettei kannata valita halvinta palvelinpalvelua. Näin säästyt monelta murheelta. 


Verkkokurssikoneen palvelinpalveluksi valittiin WP-Engine (wpengine.com). Meillä oli alunperinkin ajatus että lähdemme rakentamaan palvelua myös kansainväliset markkinat mielessämme. Tästä syystä päädyimme ulkomaiseen ratkaisuun. 


Mikäli olisimme päätyneet kotimaiseen vaihtoehtoon, olisimme valinneet Seravon (wp-palvelu.fi).


 2. Määrittele toiminnallisuudet ja valitse lisäosat


Seuraavia asioita ei voi asettaa järjestykseen vaan niistä on tehtävä päätös miettien kokonaisuutta. Syynä tähän on se, etteivät lisäosat aina välttämättä toimi hyvin keskenään. Lisäksi osa lisäosista on laadukkaampia kuin toiset. Yleensä maksullisia lisäosia kehitetään jatkuvasti. Eli valitse seuraavaksi miten toteutat:


 • Verkkosivukehyksen ja -teeman,
 • verkkokaupan ja 
 • sähköisen oppimisympäristön.


Verkkokauppa-alustan valinta on ainoa helppo ratkaisu, se on tietenkin Woocommerce. Maailman käytetyin verkkokauppa-alusta.


Verkkosivukehys ei välttämättä ole paras suomennos mutta se tarkoittaa runkoa joka varmistaa mm. hyvän hakukoneoptimoinnin ja mobiilitoimivuuden. Verkkosivukehys toimii ikäänkuin runkona jonka päälle on hyvä valita sopiva verkkosivuteema tai rakentaa verkkosivujen ilme itse koodaamalla.


Valmiin verkkosivuteeman avulla saat käyttöösi suunnittelijan rakentaman valmiin ilmeen, fontit, valikkorakenteen ja sivupohjat. Tämä helpottaa ja nopeuttaa sivuston rakentamista.


LMS-lisäosan valinnassa kannattaa miettiä toiminnallisuuksia joita tarvitset sähköisestä oppimisympäristöstä sekä sen yhteensopivuutta Woocommercen kanssa. Varsinkin mikäli aiot myydä verkkokaupassa verkkokursseja niin LMS-lisäosan ja Woocommercen täytyy toimia sujuvasti yhdessä.


3. Tuunaa toimimaan keskenään


Toimivan kokonaisuuden rakentaminen monesta erillisestä lisäosasta voi olla vaativa urakka. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että vaati paljon aikaa valita lisäosat ja testata niiden keskinäinen toimivuus.


Myös kielikäännöksiin oli varattava aikaa, sillä valitsemamme LMS-lisäosa ei ollut käännetty suomenkielelle.


4. Valitse maksupalveluntarjoajat


Ilman maksupalveluntarjoajaa et voi kerätä maksuja verkkokaupassasi. Maksujen kerääminen on vahvasti laissa säädeltyä liiketoimintaa. Woocommerceen on onneksi olemassa valmiita maksupalveluratkaisuita. 


Verkkokurssikoneeseen valittiin aluksi Checkout (checkout.fi) mutta vaihdoimme lopulta Bamboraan (bambora.com). Tämä on osoittautunut meille hyväksi ratkaisuksi. Se toimii hyvin Woocommercen kanssa ja siinä on monia hyviä toiminnallisuuksia.


Kansainväliseen maksunvälitykseen olemme rakentaneet sekä Paypalin että yleisimmät luottokortit.


5. Suunnittele sisällöt


Verkkosivuston sisältöjen suunnittelu, verkkokurssien ja videoiden tuottaminen on viimeinen askel joka täytyy tehdä jotta saat kurssisi myyntiin.


Huolellisella pohjatyöllä ja ajankäytön suunnittelulla saat varmistettua, että saat vietyä projektisi maaliin.


Intoa ja menestystä sinulle verkkokurssisivuston rakentamiseen ja kurssien tuottamiseen.


Ilpo Tuononen

Toimitusjohtaja ja perustaja Verkkokurssitehdas Oy

MAKSUTON OPAS JA VERKKOKURSSI

Kyllä, tahdon saada maksuttoman oppaan ja aloittaa heti verkkokurssin:

Saat heti oppaan sähköpostiisi sekä jatkossa ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuista ja tiedotteista. Osoitteesi on meillä turvassa. Emme spämmää ja voit poistua sähköpostilistalta helposti milloin vain.

www.bioacademy.fi

Koulutusten myynti kansainvälisille markkinoille ei yksinkertaisesti onnistu ilman toimivaa ja laadukasta digitaalista ympäristöä. Meille rakennettiin tarpeitamme vastaava kokonaisuus joka sisältää verkkosivut, verkkokaupan, sähköisen oppimisympäristön, digimarkkinoinnin järjestelmät sekä markkinointimateriaalia. Lisäksi Verkkokurssitehdas auttoi rahoituksen hakemisessa. Suosittelen Verkkokurssitehdasta muille koulutusten myyjille.


Liisa Toivonen

Toimitusjohtaja, Bioacademy Finland Oy

www.koiruuksienklubi.fi

Muutama vuosi sitten siirryimme tekemään yhteistyötä Verkkokurssitehtaan kanssa. Alustaksi tuli Wordpress ja verkkokaupaksi Woocommerce. Tähän yhdistelmään luottavat myös monet tosi isot toimijat, mikä puolsi valintaamme. Myös tietoturva painoi vaa’assa. Olemme olleet todella tyytyväisiä Verkkokurssitehtaan palveluihin ja voimme suositella heitä lämpimästi.


Heidi ja Helmi Pesonen

Omistajat, Koiruuksien klubi Oy

www.oppimaa.fi

Autan verkkokoulutuksella päiväkoteja ja kouluja vahvistamaan lasten, perheiden ja työntekijöiden hyvinvointia sekä edistämään yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Verkkokurssitehdas räätälöi meille tarpeisiimme sopivan järjestelmän ja sen käyttö on osoittautunut erittäin helpoksi. Yhteistyö Verkkokurssitehtaan kanssa on sujunut hyvin alusta lähtien. Suosittelen heitä lämpimästi.


Helena Lehtimäki

Toimitusjohtaja, Oppimaa Oy

MITÄ VERKKOKURSSIKONEELLA VOI TEHDÄ?

OMINAISUUDET

Verkkokurssikone on helposti räätälöitävä SaaS-palvelu. Se sisältää:

 • Verkkosivuston
 • Sähköisen oppimisympäristön
 • Verkkokaupan ja maksutavat

Verkkokurssikoneeseen on tarjolla maailman kattavin lisäosien valikoima

KOULUTUSBISNEKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ
ALK. 220€ / PÄIVÄ

KOULUTUSBISNEKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ

Koulutusbisneksen kehittämispäivä on syntynyt yhdessä asiakkaidemme kanssa. Se on syntynyt kouluttajien ja asiantuntijoiden tarpeesta rakentaa koulutusbisnes verkkoon. Se on syntynyt kymmenistä kysymyksistä, joihin täytyy osata vastata rakentaakseen menestyvän verkkokoulutusbisneksen.

KEITÄ OLEMME?

Olemme kaksi vanhaa kaverusta, tunteneet toisemme liki 30 vuotta. Pohdiskelimme muutama vuosi sitten verkkokoulutusasioita. Ilpo oli kiinnostunut rakentamaan verkkokursseja muttei löytänyt siihen sopivaa verkkokoulutusalustaa.


Eelis on rakentanut verkkosivuja, verkkokauppoja ja sähköisiä oppimisympäristöjä yli 20 vuoden ajan joten päätimme lyödät hynttyyt yhteen ja rakentaa oman alustan. Näin sai alkunsa Verkkokurssikone.


Alustaa alkoivat kysellä tämän jälkeen muutkin kouluttajat käyttöönsä. Tällä polulla olemme edelleen ja nykyisin autamme muita rakentamaan koulutusbisnestä verkkoon.


Olen Eelis. Vastaan siitä, että koneesta löytyvät parhaat mahdolliset toiminnallisuudet ja että se puksuttaa tasaisen varmasti ilman käyttökatkoja.Olen Ilpo. Vastaan siitä, että asiakkaidemme projekteille on käytössä parhaat resurssit (rahoitus, teknologia ja tekijät)