21 OHJETTA - NÄIN RAKENNAT MENESTYVÄN VERKKOKOULUTUSBISNEKSEN - LATAA OPAS TÄSTÄ
Verkkokurssisivuston rakentaminen on yleensä iso urakka. Verkkokurssien ja esimerkiksi videoiden tekemisen kannattaa varsinkin ensimmäisellä kerralla suhtautua avoimin mielin ja oppimisprosessina. Yleensä kukaan ei onnistu ensimmäisellä kerralla niin hyvin kuin ehkä oli toivonut, mutta hyvä suunnitelma ja avoin mieli auttavat usein myös tässä.
5. VARMISTA RIITTÄVÄT RESURSSIT
Verkkokoulutusprojektin toteuttaminen vaatii resursseja. Ennen aloitusta onkin hyvä pohtia erikseen jokaista alla olevaa kysymystä:
6. HYÖDYNNÄ JULKISRAHOITUS
Sekä liiketoiminnan digitalisointiin, koulutusjärjestelmien rakentamiseen että markkinointiin ja asiakashankintaan on tarjolla useita erilaisia julkisia rahoitusinstrumentteja. Rahoituksen määrät vaihtelevat, mutta parhaimmillaan uusien toimintamallien kehittämiseen on mahdollista saada jopa 100-prosenttinen ulkopuolinen rahoitus. Tunnetuimpia kotimaisia julkisia rahoittajia ovat maakuntien ELY-keskukset sekä Business Finland. Ennen projektin aloittamista onkin hyvä selvittää, mitä erilaisia vaihtoehtoja rahoittamiseen on ja mikä niistä mahdollisesti voisi soveltua myös sinun kehittämishankkeellesi. Rahoittajat kertovat eri vaihto- ehdoista muun muassa verkkosivustoillaan sekä ohjeistavat tarvittaessa mielellään myös rahoitushakemusten laadin- nassa.
7. TEE HYVÄ SISÄLTÖSUUNNITELMA
Verkkokurssisivusto on tavalla tai toisella aina myös verkkosivusto. Sivustoa ylläpidetään julkaisujärjestelmän (CMS) avulla. Seuraavia asioita on hyvä pohtia ennakkoon varsinkin silloin, jos päätyy rakentamaan ja julkaisemaan oppimisympäristön erikseen määritellyssä verkko-osoit- teessa:
9. TUOTA OPPIMISYMPÄRISTÖÖN VIDEOTA JA/TAI ÄÄNITTEITÄ
Videoita ja äänitteitä kulutetaan tänä päivänä paljon. Näin ollen myös verkossa opiskelevat osaavat vaatia niitä muun opetuksen tueksi. Suunnittele siis huolellisesti oppimis- ympäristöösi sisällytettävät äänitteet sekä markkinointi- ja opetusvideot. Äänitteet ja videot voi joko tuottaa itse tai ostaa tuotannon ulkopuoliselta ammattilaiselta. Videoiden ja äänitteiden tuottamisessa tulee varmistaa, että on huomi- oinut seuraavat osa-alueet:
• Tuotantosuunnitelma • Kalusto
• Äänittäminen
• Valaistus
• Kuvauspaikka/-paikat
• Esiintyminen videolla
• Videoiden jälkikäsittely (editointi)
• Jakelu, domainrajaus ja maksumuuri
10. HUOMIOI LAINSÄÄDÄNTÖ
Tiukentuneet tietosuojaehdot (mm. Euroopan Unionin GDPR- asetus) sekä muu vallitseva säädösperusta on huomioitava aina myös verkkokoulutusten tuotannossa, aina asiakastiedon hallinnasta verkkokaupankäyntiin. Lisäksi kansainvälisillä markkinoilla toimittaessa on toisinaan
otettava huomioon myös sellaisia seikkoja, jotka eivät välttämättä vaikuta toimintaan kotimaassa.
Lakien, asetusten ja muiden toimintaa sääntelevien ehtojen näkökulmasta verkkokoulutuksen tuottajan tulee huomioida ainakin seuraavat osa-alueet:
VIDEO 1/3 - ALUSTAN VALINTA JA TEKNOLOGIA
VIDEO 3/3 - MYYNTI JA MARKKINOINTI
ESIMERKKEJÄ VERKKOKURSSIKONEELLA RAKENNETUISTA SIVUSTOISTA
Koulutusbisneksen kehittämispäivä on syntynyt yhdessä asiakkaidemme kanssa. Se on syntynyt kouluttajien ja asiantuntijoiden tarpeesta rakentaa koulutusbisnes verkkoon. Se on syntynyt kymmenistä kysymyksistä, joihin täytyy osata vastata rakentaakseen menestyvän verkkokoulutusbisneksen.
PYYDÄ ESITTELY TAI TARJOUS!